El president se remite el ejemplo del retorno de Tarradellas

La tertúlia, sobre les cartes enviades entre Puigdemont i Rajoy

Avui hem fet tertúlia amb Màrius Carol, Gemma Calvet, Rafael de Ribot i Jordi Mercader

http://www.8tv.cat/8aldia/8-al-dia-amb-josep-cuni/la-tertulia-sobre-les-cartes-enviades-entre-puigdemont-rajoy/

“Quan una democràcia té por de les urnes, té un problema molt seriós.”

Pilar Rahola ha comentat l’entrevista a Antonio Pampliega, el periodista que va estar segrestat per Al-Qaeda durant 299 dies a Síria. “El que volem fer és molt gros, per tant s’ha de fer bé”, ha dit Pilar Rahola referint-se a la celebració d’un referèndum. Rahola considera que s’ha arribat a un punt de no retorn i que es produirà un xoc institucional. També ha comentat que, davant la possibilitat que hi hagi una opció contundent, la Generalitat l’hauria de contemplar.

http://www.8tv.cat/8aldia/8-al-dia-amb-josep-cuni/pilar-rahola-quan-una-democracia-te-por-de-les-urnes-te-un-problema-molt-serios/

Carles Puigdemont: “Aquesta petició que fem és la darrera.”

Després d’haver defensat el referèndum a Madrid i d’enviar a Mariano Rajoy una carta per demanar la negociació, el president Carles Puigdemont visita ‘8 al dia’.

Carles Puigdemont: “Aquesta petició que fem n’és la darrera.”

El president no veu el govern espanyol gaire disposat a negociar, després d’haver rebut retrets que qualificaven de cop d’estat la seva conferència a Madrid. Puigdemont afirma la carta que ha enviat a Rajoy és la darrera petició que fan per negociar el referèndum “una absència de resposta voldrà dir que no hi ha voluntat de seure a parlar.” També ha afirmat que encara no tenen una data fixada per convocar el referèndum unilateral

Conferencia en Madrid

Conferencia en Madrid
Puigdemont exige a Rajoy una “operación de Estado” como última oportunidad para pactar el referéndum

El president se remite el ejemplo del retorno de Tarradellas

Puigdemont demana diàleg “sincer” però no aturarà el referèndum

http://www.ara.cat/politica/DIRECTE-Puigdemont-intent-pactada-Madrid_0_1800420104.html

El president de la Generalitat, des de Madrid, titlla de “trampa” l’oferta de Rajoy d’anar al Congrés

La conferència d’ahir a Madrid havia de ser l’últim intent de Carles Puigdemont d’aconseguir un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya. El moment que marcava la transició entre la fase acordada i la unilateral, després d’incomptables intents de negociació amb el govern espanyol de Mariano Rajoy, tancat en banda. I el president de la Generalitat va combinar la mà estesa al diàleg amb l’avís que, si a l’altra banda del tauler continua sense haver-hi ningú disposat a parlar, el seu compromís amb el poble de Catalunya és “inviolable” i es farà el referèndum.

L’oferta de penúltima hora que va llançar la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, divendres passat, de dur una reforma constitucional al Congrés per encabir-hi la consulta, va obligar a modificar el guió de la conferència. Però Puigdemont se’n va desempallegar en considerar-la una “trampa”, i una invitació a avançar cap a un atzucac, com el que va recórrer l’exlehendakari Juan José Ibarretxe amb el seu pla. Segons el president, la proposta de Rajoy és una “coartada per intentar difuminar” la falta de voluntat de diàleg davant dels “observadors internacionals”. És a dir, un intent de fer veure que es té intenció d’arreglar el problema, condemnant els independentistes a xocar contra l’aclaparadora majoria parlamentària espanyola en contra del referèndum, i anul·lar, d’aquesta manera, les aspiracions de sobirania.

Però la Generalitat no recorrerà aquest camí. La voluntat de diàleg, segons ell, ha de ser “sincera” i el mètode no ha de ser una “excusa” per trobar solucions, com no ho va ser durant la Transició, quan es va fer president Tarradellas sense una legalitat aprovada encara: “El mètode estava per sota de l’objectiu superior”. Ara s’hauria de repetir la fórmula i sortir dels refugis legalistes que bloquegen la situació, acceptant que el referèndum pactat és “l’opció més plausible”. “Per a això comptin amb nosaltres, però no per a cap imaginació falsa de diàleg. Treballem en el coneixement mutu, però no enganyem a ningú ni fem perdre el temps a ningú”, va reblar des de l’auditori de l’Ajuntament de la capital espanyola.

Per a convençuts

La conferència, titulada ‘Un referéndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democrático’, va comptar amb les intervencions del president, del vicepresident, Oriol Junqueras, i del conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. I entre el públic hi havia, majoritàriament, convençuts, amb una fila zero monopolitzada per representants dels sectors de Podem i dels comuns, com el secretari general de la formació lila, Pablo Iglesias, un dels fundadors, Juan Carlos Monedero, l’alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, i l’alcaldessa madrilenya, Manuela Carmena, que, com Iglesias, es va reunir amb Puigdemont abans de l’acte. A la porta, uns quants centenars de militants de la Falange, vigilats de prop per un cordó policial, cridaven contra la independència amb les consignes habituals de l’extrema dreta espanyola.

No hi havia, doncs, representants ni del govern espanyol, ni dels grans partits que Rajoy anomena constitucionalistes: PP, PSOE i Cs. De fet, Rajoy no tan sols no hi va enviar cap delegació sinó que va fer una resposta preventiva a Puigdemont al matí, en què va apujar el to contra el sobiranisme aprofitant la publicació a El País d’un esborrany de la llei de transitorietat jurídica que el president espanyol va considerar “un xantatge i una amenaça” i “la liquidació de l’estat de dret”.

El president espanyol va reiterar l’oferta de defensar el referèndum al Congrés perquè és “el més raonable en el moment en què estem”. En aquest debat, en què va dir que “participaria com a president”, va deixar clar que no donarà suport “ni a la liquidació de la sobirania nacional ni a la de la unitat de l’Estat”. “Jo donaré la cara i el convido a fer-ho, perquè un líder ha de donar la cara i actuar amb coratge”, va afirmar.

L’un i l’altre, doncs, es demanen valentia mútuament. Puigdemont a Rajoy per sortir del refugi legalista que s’ha construït, i que, segons ell, és desmentit per la majoria d’experts constitucionalistes, i el president espanyol al català per encarar el debat amb els 350 diputats que té la cambra baixa espanyola.

Per intentar trobar aquesta “voluntat d’acord sincer”, Puigdemont dirigirà una proposta “formal” immediata de diàleg al govern espanyol basada en les conclusions del Pacte Nacional pel Referèndum, i està obert a negociar les condicions. “El diàleg ha de servir per decidir la pregunta, que no porti a confusió, i els resultats, per considerar vàlida la resposta”, va detallar. “Esperarem les seves propostes fins a l’últim minut de la pròrroga, però que quedi clar que si no se n’articula una, el compromís del Govern amb el seu poble és democràticament inviolable”, va reblar. En aquest escenari l’única oferta del Govern a Rajoy serà per la manera com s’implementa el resultat del referèndum.

Un procés “cívic”

Dirigint-se més a la societat espanyola que a la política, Puigdemont va defensar que el Procés és “cívic”, i que no hi ha la “ruptura social” que “perversament” es ven des d’alguns sectors, un missatge en el qual també va incidir Junqueras. Catalunya és, segons ell, un “exemple de societat plural” i “madura”. Per això, va titllar d’“irresponsabilitat” la judicialització del Procés. “No demanem que l’Estat renunciï als seus principis, però tampoc acceptem que ens obliguin a renunciar als nostres. Encara que ho intentin, l’estat espanyol no té tant poder per impedir la democràcia”, va dir, en la primera i única sentència que va arrencar aplaudiments.

Junqueras va incidir més en el discurs econòmic, i Romeva en l’“oportunitat” que suposa el Procés a escala europea. El vicepresident va defensar que l’economia catalana rutlla i les inversions no s’han espantat, i que s’estan fent passos endavant per millorar el repartiment de la riquesa, com la renda garantida de ciutadania. Però també es va sumar als avisos per a navegants: “El nostre compromís va molt més enllà de les inhabilitacions, condemnes o querelles de qualsevol tipus. No renunciarem al dret més fonamental, que és el dret a vot, perquè sense aquest dret, la democràcia perd tot el seu sentit”.

Puigdemont té la mà estesa -“no ens aixecarem de la taula”, va dir- tot i el “rebuig al diàleg” de l’altra banda. Però, de rebuigs, “no n’hi haurà gaires més”: o referèndum pactat, o referèndum.

Una “operación de Estado”, como la que se realizó con el retorno del president Josep Tarradellas antes de la Constitución, para solventar ahora la demanda catalana de un referéndum de autodeterminación. Ésta ha sido la exigencia del president Carles Puigdemont en la conferencia que esta tarde ha pronunciado en Madrid, junto el vicepresidente Oriol Junqueras, y el conseller de Exteriors, Raül Romeva.

La conferencia titulada:

“Un referéndum para Catalunya. Invitación a un acuerdo democrático”  ha servido a Puigdemont para responder con más profundidad la propuesta del Gobierno de exponer en el Congreso de los Diputados la petición de un referéndum. El president ha reclamado “sinceridad” en las propuestas y “no perder el tiempo” ni poner “trampas” como le ocurrió al exlehendakari Juan José Ibarretxe en 2005 o con los tres diputados que en el 2014 pidieron a la cámara baja el traspaso de la competencia del referéndum. La advertencia. No van a caber muchos más rechazos al diálogo”
Carles Puigdemont

Presidente de la Generalitat

El presidente catalán ha reclamado a Mariano Rajoy “voluntad política” para encontrar una solución. “Sentarse en la mesa sin reproches, sin amenazas y sin tópicos”, ha indicado. A modo de ejemplo, ha relatado la “operación de Estado de la Operación Tarradellas”, en referencia al retorno del presidente de la Generalitat en el exilio para atender la demanda catalana de reivindicación nacional. Un acuerdo que fue aprobado por un Real Decreto que después se aprobó integrarlo en la Constitución. En este sentido, ha propuesto llegar a un acuerdo para validarlo en el Congreso y así que “España y su democracia saldrían reforzadas”.

Puigdemont ha enfatizado que a pesar de la invitación al diálogo ésta no es permanente. “No van a caber muchos más rechazos al diálogo”, ha advertido. “Nada legitima no cumplir con nuestros compromisos”, ha destacado. Así, ha blandado las adhesiones del Pacte Nacional de Referéndum presentadas el viernes pasado.

También ha reclamado negociarlo todo, incluso la fecha o la pregunta, o la mayoría necesaria o la agenda compartida. “Esperamos sus propuestas porque la democracia española y catalana lo merecen, hasta el último minuto de la prórroga, pero si no hay respuesta, cumpliremos con nuestro compromiso y haremos una última propuesta: negociar la implementación del resultado del referéndum y mantener como estados la relación fraternal”, ha concluido.

Junqueras, Puigdemont y Romeva, durante el acto
Junqueras: “Nos nos arrugaremos”

La conferencia ha sido coral. El primero en abrir el fuego ha sido el conseller de Exteriors. “No hay un problema catalán”, ha señalado Romeva, que ha añadido que es España la que tiene un problema. Una premisa que, a juicio del conseller, debe servir para reforzar la democracia española negociando un referéndum defendido por una gran mayoría de los catalanes. “Sólo queremos reencontrarnos desde la libertad sin imposiciones”, ha remachado.

Por su parte, el vicepresident Junqueras ha basado su discurso en un doble argumento. Por un lado, su desconfianza en la gestión económica del Estado español en cuestiones como la financiación de la seguridad social o el nivel de deuda. “Queremos ser responsables de todo, de los aciertos y los errores”, ha subrayado, entrelazando este argumento con datos positivos de la economía catalana.

En segundo lugar, Junqueras ha sido el primero en reforzar la idea del “compromiso” sí o sí con el referéndum. Un objetivo del que el Govern no se arrugará ni con “querellas, inhabilitaciones o condenas”.
Agradecimiento a Carmena

Puigdemont ha alabado a la alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena, por haber cedido el espacio de la Caja de Música. Una disposición que le ha servido para afear al Senado su veto a la conferencia.

“No tengo ninguna duda que hoy el pueblo de Madrid está muy dignamente representado por su alcaldesa y su actitud de compromiso democrático, que contribuye a las soluciones allá donde otros, que tienen mayor responsabilidad, siembran de problemas el camino que deberíamos recorrer juntos para salir del desencuentro, el desencanto y la desconfianza”, ha sentenciado. Una hora antes, Puigdemont y Carmena se han reunido y han exhibido buena sintonía.
Lleno y mayoría catalana

El auditorio de la Caja de Música se ha llenado para escuchar las propuesta del Govern para acordar un referéndum de autodeterminación, pero eso sí, sin sorpresas, más que la presencia de representantes de 24 legaciones diplomáticas que se sentaban en las segundas y terceras filas de la platea.

Además de medios catalanes, españoles e internacionales han acudido el alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello; el vicepresidente primero del Parlament, Lluís Corominas; el presidente del grupo parlamentario de JxSí, Jordi Turull; el secretario general de Podemos, Pablo Iglesias, así como el líder de En Comú Podem, Xavier Domènech y una nutrida representación de Unidos Podemos; Joan Tardà y Gabriel Rufián de ERC y sus diputados y senadores; Carles Campuzano y Josep Lluís Cleries del PDeCat en Madrid así como sus grupos parlamentarios; el presidente de la ANC, Jordi Sànchez; Josep Sànchez Llibre, de la CEOE; José María Álvarez, UGT; el portavoz del PNB,; el presidente de òmnium, Jordi Cuixart; representación de la sociedad empresarial y civil afincada en Madrid, como el empresario audiovisual, Jordi Bosch; líderes de los partidos políticos catalanes como Marta Pascal, del PDecat; Lluís Llach (JxSï); de Demòcrates como Toni Castellà y la expresidenta del Parlament, Núria de Gsipert; Albano Dante (Podem); Fernando Lezcano de CCOO; Joan Ignasi Elena y Francesc de Dalmases de Pacte Navcional pel Referéndum; el exalcalde de Barcelona Xavier Trias, la consellera Neus Munté o el delegado del Govern en Madrid, Ferran Mascarell.

0 comments

Deja un comentario